Kropsterapi?

Når jeg fortæller jeg er kropsterapeut og skal forklare hvad det er, så ender det ofte med sådan en lidt ufyldestgørende forklaring, hvor jeg siger det er noget med at vores følelser også sætter sig i kroppen og at kroppen og hovedet hænger sammen og påvirker hinanden. Jeg har flere gange forsøgt at forklare hvad kropsterapi er og halvvejs stoppet lidt op, fordi den måde kropsterapeuter ser mennesker på og taler om mennesker på, bare er…anderledes, og jeg vil nødig virke for spacey og skubbe nogen væk, før de har givet det en chance. Kropsterapi er nemlig ikke en flyvsk størrelse. Det er meget håndgribeligt og direkte, men det er på en måde også stadig ny viden. At vores krop bærer rundt på en masse og vi kan forløse det hvis vi behandler den på den rigtige måde. Der er stadig et element af “Kan det nu også passe?” i det.

Jeg oplever ofte at de klienter jeg har, når de møder mig første gang, nærmest er sådan lidt usikre på om de skal “tro” på noget eller “overgive” sig til noget, før kropsterapi “virker”. Som om der stadig er noget hokus pokus i det…for, ja ja, det kan godt være du siger hovedet og kroppen hænger sammen og påvirker hinanden, og det kan godt være der sidder følelser i kroppen…meeeen….det virker bare lidt…langt ude?

Når jeg underviser på Totum - skolen for kropsterapi, møder jeg også elever der ikke helt ved om de godt må udfordre det jeg siger, for det kunne jo være at jeg blev irriteret, hvis der var nogen der tvivlede på det jeg sagde. Sådan har jeg det ikke og sådan har jeg aldrig haft det. Jeg ser kropsterapi lidt som buddhisme, i forhold til at man ikke skal tro på noget som helst. Man skal erfare. En god buddhist ville aldrig bede dig tro på det han føler han ved. For han har arbejdet hårdt og disciplineret for at nå dertil hvor han er. Det samme har jeg som kropsterapeut. Jeg ved det jeg ved om kroppen fordi jeg har erfaret de samme ting gentagne gange ved min briks. 

Der er mange følelsesmæssige udfordringer, der kan komme til udtryk igennem kroppen. Hvis det menneske der ligger på briksen kæmper med at kontrollere ukontrollable ting eller ønsker, hvad man objektivt set ville kalde, for meget kontrol, så kan det mærkes, for det gør kroppen stiv på en meget specifik måde. Hvis man kæmper med vrede, kan det mærkes, hvis man sidder fast i en rille og vender tilbage til det samme problem igen og igen - så kan det mærkes. Hvis man ikke kan tage valg og nøjes med at bekymre sig, hvis man har glemt sig selv i et forsøg på at gøre andre glade, hvis man har gemt en sorg væk, hvis man er bange for livet, hvis man er bange for at tage imod og give slip, hvis man ikke kan rumme det man står i, hvis man ikke kan give slip på det gamle, alle de her følelser, påvirker kroppen og sætter et spor. Et man fysisk kan mærke.

Er det ikke det mest naturlige i hele verden? Det der sker i dit liv, det påvirker ikke kun dit hoved, det påvirker også din krop. Hvis man er trist og deprimeret, så går man jo ikke som en der lige har vundet i lotto. Hvorfor? Fordi de to tilstande påvirker kroppen forskelligt. Det ene skaber et sammenfald, en slaphed, det andet retter os op, for nu er alt muligt. På samme måde påvirker sorg, glæde, vrede, had, frustration, irritation, opgivenhed, stress og angst vores krop. Alle følelser påvirker os.

Det er en overraskelse for mange når de prøver kropsterapi første gang, hvor meget de rent faktisk kan mærke i deres krop. Fysisk og følelsesmæssigt. Et eller andet sted burde det jo ikke være en overraskelse. Alle mennesker bærer på et eller andet. Tænk over alt det du har været igennem. Tænk over alle de tunge ting du mentalt har skulle bære igennem dit liv. Alle de ting der har udfordret dig. Tænk over alt det du har skulle rumme, leve med og fordøje. Alle bekymringerne. Tænk over alle de hårde dage, hvor du næsten ikke kunne mere. Tænk over dengang hvor du gav op. Tænk over dengang hvor du fik nok. Tænk over den dengang hvor dit hjerte blev knust. Tænk over dengang dit håb forsvandt. Tænk over alt det, der har tynget dig. Ville det ikke være mærkelig hvis din krop ikke hjalp dig med at bære noget af det? Og kunne det ikke være rart at give slip på den bagage? Fysisk.

Kropsterapi er, for mig, det mest fantastiske i hele verden. Det er en metode til at vokse, til at blive fri og til at vende hjem til sig selv.

Alt godt

Elias 

Elias EhlersComment